Primul Razboi Mondial-Jihad-Documentar Istoric-Episodul IV

Documentar Istoric online despre Primul Razboi Mondial

Primul Razboi Mondial-Documentar Istoric-Jihad-Episodul IV
"“Musulmani, imperiul nostru este in razboi cu inamicii de moarte ai Islamului: Guvernele Rusiei, Marii Britanii si Frantei. Comandantul credinciosilor, va cheama la Jihad.” Apelul cheama la Jihad, Razboiul Sfant. Germania spera ca Turcia, noul ei aliat, va face doar ce i se va spune, iar Aliatii, sperau Turcii, vor fi eliminati. Dar razboiul in Orientul Mijlociu a avut calea lui, una salbatica.

Kaiserul a curtat Imperiul Otoman cu mult inainte de inceperea razboiului. A purtat fes in vizite de stat. A fost poreclit Hagi Wilhelm. Au fost zvonuri ca a devenit musulman si ca face pelerinaje la Mecca. “Cei 300 milioane de musulmani de pe Pamant pot fi siguri ca Imparatul German este si va fi mereu prietenul lor”. O parte a interesului Germaniei pentru Turcia otomana era inamicul comun: Rusia. Pozitia Turciei, care controla Dardanelele, ii dadea puterea de a “incuia” Rusia in Marea Neagra. Turcia avea o granita volatila cu Rusia in Caucaz. “Rusia este inamicul ereditar al Imperiului Otoman. Cea mai mare dorinta a ei este posesiunea Constantinopolului.”

Otomanii ajunsesera din Peninsula Araba pana la portile Vienei, dar pierdusera o treime din teritorii intr-o serie de razboaie dezastroase. Imperiul Otoman era in pragul colapsului, era cel mai slabit din Europa. “Maretia puterii ne-a ajuns pana-n gat. Guvernul nu poate plati de luni de zile salariile. Toate serviciile publice sunt sub controlul privilegiatilor capitalului strain. Este foarte usor pentru un patriot sa-si iasa din minti”. Un grup de nationalisti reformatori vroiau sa scape de putregai – Tinerii Turci. In 1909 l-au schimbat pe sultan cu fratele lui, o marioneta, si au demarat un program de reforme. “…

Primul Razboi Mondial - Episodul IV - Jihad -




Episodul III -Preview | Next- Episodul V





- Jihad -

1 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte bun documentarul si site-ul.

Trimiteți un comentariu