Documentar Istoric Online-Primul Razboi Mondial-Episodul II

Documentar Istoric online despre Primul Razboi Mondial

Primul Razboi Mondial-Documentar-Sub aripile vulturului-Episodul II
"Fort Loncin, blestematul obstacol belgian din calea armatei germane. Paznicii fortului au fost printre primele din milioanele de victime ale razboiului. Va fi tipologia noului tip de razboi desfasurat in urmatorii ani in Occident. In conflict erau inclestate toate statele industrializate; peste sapte milioane de barbati inarmati cu cea mai noua tehnologie, peste 11 milioane de civili aflati sub ocupatie straina brutala.

O inregistrare rara a vremii - Kaiserul Wilhelm II adresandu-se poporului german: ,,De acum sabiile trebuie sa decida. Am fost atacati pe timp de pace. Unitatea germana n-a fost niciodata infranta. Vom inainta, cu Dumnezeu de partea noastra, asa cum au facut si inaintasii nostri.” Germania, cu o armata de 3,8 milioane de oameni, avea in fata, in vest o armata franceza similara ca marime. Dar in est atacasera 3 milioane de rusi. Resursele Germaniei s-au impartit intre cele doua fronturi si n-ar mai fi putut patrunde usor prin lantul francez de forturi de la granita. Insa apararea belgiana era mai slaba.

Ideea de a patrunde prin Belgia ii apartine generalului Schlieffen. In felul acesta putea intra rapid, incercuind armata franceza. Insa Schlieffen se pensionase in 1905. Succesorii lui din 1914 nu-si faceau iluzii ca o victorie rapida poate fi obtinuta de o armata ce lupta pe doua fronturi. La inceputul luptelor in Germania era un aer de presimism, disperare si improvizatie. Generalul von Moltke, comandantul armatei germane, cunostea dificultatile: “Voi face doar ce voi putea. Nu suntem superiori francezilor.” …

Primul Razboi Mondial - Episodul II - Sub aripile vulturului -

Episodul I -Preview | Next- Episodul III




- Sub aripile vulturului -

2 comentarii:

Anonim spunea...

Frumos

Anonim spunea...

Foarte interesant

Trimiteți un comentariu