Film Burebista - Filme Istorice Romanesti Online

Film Burebista 1980 - film istoric romanesc
"Ciocnirile geto-dacilor cu celtii si romanii ca si evenimente mai marunte din viata marelui rege Burebista, sunt scornite in acest film de imaginatia lui Mihnea Gheorghiu in "Fierul si aurul", text anost, redundant si precar, incredintat, ulterior, publicitatii.

Marcand depravarea totala a Proiectului de Epopee cinematografica nationala dupa cateva reusite promitatoare in deceniile anterioare, filmul detine o lunga insiruire de discursuri politice care reproduce tonul si temele "de Partid si de Stat".

"In tara cea mare, unita si libera, loc de robie nu mai este" sau, "Si spuneti cetatenilor ca Dacii n-au incetat sa fie cei mai drepti dintre traci" cand nu parafrazeaza de-a dreptul refrenul unui fost imn oficial: "Muncitori si ostasi, carturari si plugari" luand forma in proza "Ostasi, si plugari, si mestesugari deopotriva..." sau anticipari din Octavian Goga: "Nu plange Lae ! Zi, mai bine, o vorba de dor."

La curtea regelui, prieten la catarama cu Vercingetorx si alte VIP-uri, se face politica la nivel mondial si strategie la nivel european. Realizatorul reconstituie, ambitios, ample scene de batalie, dar nu elocventa sabiei ci gestul emfatic da miezul acestei hazardate restituiri, o distributie de aur ramanand captive declamarii in ton tragic, a textelor jurnalistice.

N-am mai ramas nimic din nobletea, firescul si omenescul dialogului scris de Titus Popovici pentru filmele sale istorice. In plus, ca si in Zodia fecioarei, Gheorghiu e obsedat de crearea unei mitologii artificiale, alaiurile dionisiace fiind urmate de misterioase jocuri populare dacice. Premiul "Cantarea Romaniei" nici nu putea fi mai nimerit decernat." (Tudor Caranfil despre filmul Burebista)

Film Burebista (1980) - Film Romanesc


-Regizor: Gheorghe Vitanidis
-Scenarist: Mihnea Gheorghiu
-Distributia filmului: George Constantin-Burebista, Ion Dichiseanu-Calopor, Emanoil Petrut-Deceneu, Ioana Bulca-Magna Mater, Nicolae Iliescu-Julius Caesar
-Durata filmului-137 minute
-Premiera filmului in Romania : 1980
-IMDb :7.3/10

2 comentarii:

Anonim spunea...

Ma numesc Alexandru Ridiche. Cel mai mare avantaj al lui Burebista, a fost acela de a fi contemporan lui Iulius Cezar, dar daca judecam mai bine lucrurile, situatia s-ar inversa : Iulius Cezar ar fi avut mai multe de invatat de la Burebista. Unii dintre marii istorici au apreciat in nenumarate scrieri, ca Burebista, printre altele, a reusit intr-un timp relativ scurt , sa-si alcatuiasca o asemenea armata, de peste 200.000 de osteni, de care chiar si romanii se temeau extrem de mult. Filmul de fata are doua parti distincte : in prima parte , s-a evidentiat cel mai mult conflictul dintre daci si romani, care a culminat cu lupta castigata de daci, care au eliberat si cetatile " pontice" ; in partea a doua, filmul ne prezinta un alt conflict, dintre daci si celti, in care tot dacii au castig de cauza, dar cu sacrificii demne de luat in seama. Apoi, tocmai cand Dacia era amenintata in modul cel mai serios de invazia legiunilor romane, conduse chiar de Iulius Cezar, soseste vestea asasinarii acestuia, ceea ce, in acelasi timp, insemna si salvarea Daciei. Finalul filmului, m-a impresionat in mod deosebit. Regele Burebista ne ofera o "replica" memorabila, care ar avea destule " sensuri ", chiar si in ziua de azi ( citez replica) :" Nemuritor este numai gandul, si poporul tau !..." (ridichealex@yahoo.com)

Unknown spunea...

vreau sa al vizionez

Trimiteți un comentariu