Documentar Istoric Online-Primul Razboi Mondial - Episodul X

Un Documentar Istoric despre Primul Razboi Mondial

Documentar Istoric despre Primul Razboi Mondial
" Pana in vara lui 1918, razboiul parcursese patru ani cumpliti, iar sfarsitul nu parea sa se arate.“ Daca nu vom putea privi in viitor si nu vom face planuri pentru 1919, anul viitor ne va gasi in aceiasi pozitie ca si anul acesta. Putem bate definitiv armatele germane in 1919? Avem vointa si puterea necesara?”

Din primavara lui 1918, Aliatii, pe Frontul de Vest, erau izbiti de ofensiva germana. Dar, in august, Aliatii au strans in secret o forta de atac in nordul Frantei. 100.000 de oameni din corpurile australian si canadian erau sustinuti de 400 tancuri, 1.900 de avioane, 2.000 de tunuri si trei divizii de cavalerie.

Generalul Sir Henry Rawlinson, comandantul britanic de pe Somme in 1916, invatase din experienta trecutului. Adoptase idei noi. Cooperarea dintre oameni si tactica de lupta, importanta obiectivelor realizabile.“Singura dificultate va fi sa asigur suficiente divizii si sa pastrez secretul”. Rawlinson tintea un sector slabit de 20 de km la est de Amiens. In sud il sprijineau francezii .

Generalul Erich Ludendorff, seful Comandamentului German Interarme, nu stia nimic de vreun atac , nici nu se temea de asa ceva: “Nimic nu ne-ar face mai bine decat sa vedem inamicul lansand o ofensiva”.“100.000 de infanteristi asteptau indarjiti si tacuti. Toti s-au asigurat  ca baionetele lor sunt bine fixate. Grupul ofiterilor numara ultimele secunde …”

Primul Razboi Mondial - Episodul X - Razboi Fara Sfarsit -





- Razboi fara sfarsit - Episodul X -

5 comentarii:

Anonim spunea...

Nu inteleg de ce macar la final nu am fost pomeniti.

Anonim spunea...

nu imi dau seama de cata impartialitate a dat dvada realizatorul documentariului,dat fiind faptul ca de lupta armatei romane,de efortul adus de Romania,de cei cazuti,de cei luati prizonieri nu se aminteste nimic.voi ati vazut ceva?

Anonim spunea...

Un razboi crud ,pornit din ambitiile personale ale conducatorilor marilor puteri,care erau rude apropiate,cu jertfe numai din randul oamenilor de rand.Dupa acest razboi au cazut 3 imperii,dar popoarele au prins si mai multa ura,saracie si nedreptate.Pacat de cei multi si morti fara vina.Oare monumentele de la Marasesti ,Maresti si Oituz chiar nu inseamna nimic nici dupa atata timp,daca cei care conduc lumea acum nu au considerat necesar sa fie mentionat si aportul Romaniei.

Anonim spunea...

pe noi ne-au uitat bulangii :))

Anonim spunea...

ma indigna faptul ca in secolul 21 ,in zilele noastre mai sant oameni interesati de glorie ,onoruri,monumente eroice etc ,laurii gloriei ,domnilor mai conteaza de ce nu sant pomeniti si romanii si contributia armatei romane in acesta conflagratie mondiala?nu cred lucrul acesta!trebuie sa invatam sa respingem ideia de razboi ,si masacre inutile facand jocurile bancherilor mondiali care s-au imbogatit din cele doua razboaie mondiale si nu numai .......

Trimiteți un comentariu